This is what you need to read :)

My photo
Mukah, Sarawak, Malaysia
Assalamu'alaikum warahmatullah sahabat. ;) Blog saya ni, secara jujurnya bukanlah seratus peratus hasil tulisan saya , tapi adalah kombinasi antara tulisan saya dan juga orang lain . Terima kasih sudi melawat ! ^^ Muhasabah diri sendiri itu perlu, mengajak orang lain bermuhasabah itu harusssslah ! ^^ Mengingatkan diri sendiri itu perlu, mengingatkan orang lain itu harusssslah ! ^^ Menyayangi diri sendiri itu perlu, menyayangi orang lain itu harussssslah ! Saya bertinta dengan lafaz Lailahaillallah Muhammadur Rasulullah ! Allahuakbar ! Macam-macam ada. Moga memberi manfaat untuk semua ! ^-^ Allahumma ameen. Teruskan melawat, selamat membaca ! ^-^

Saturday, November 19, 2011

Saya masih ingat Allah ! Saya Takut Allah !

Assalamu'alaikum warahmatullah .
Seorang yang telah difitnah bermaksiat kepada Allah mengatakan sesuatu bagi menegakkan keadilan , "Saya masih mengingati Allah ! Saya tidak akan melakukan sesuatu yang pasti dimurkai-Nya , saya takut pada Allah !"
Lalu orang-orang di sekelilingnya menjawab , "Kamu sudah melakukan dosa , tetapi masih berani bersumpah dengan nama Allah ?! Takut kepada Allah itu sebelum melakukan sesuatu kemaksiatan , bukan setelah bermaksiat kepada Allah !"


Sahabat kepada lelaki yang difitnah itu pergi menemuinya dan berkata , "Sahabatku , aku mengenal kamu . Aku tahu bilamana kamu benar-benar melakukannya , ataupun tidak . Aku juga mengenal siapa wanita itu dan siapa ibunya , malah seluruh kampung juga tau itu !"
Lelaki itu lalu menjawab , "Sudahlah teman , jangan bersangka buruk . Sudah undang-undang di sini begini , maka aku sememangnya harus menerima hukuman . Apalagi hukuman yang ditentukan itu adalah hukum Allah ."
Sahabat lelaki itu pun berkata lagi , "kamu masih mau bersangka baik kepada wanita itu ?! Kamu ini mau membela diri kamu ataupun diri wanita itu ?! Ya , aku tau itu memang hukum Allah . Tapi jangan kerana hukum Allah , mereka sewenangnya mengenepikan soal keadilan ! Allah juga menuntut hamba-Nya berlaku adil !"p/s : Maaf , ceritanya panjang lebar . Kisah ini ana ambil daripada sebuah drama gabungan Indonesia dan Malaysia . Ana tertarik sangat dengan ayat-ayat ini :
"Takut kepada Allah itu sebelum melakukan sesuatu kemaksiatan , bukan setelah bermaksiat kepada Allah !"
"Tapi jangan kerana hukum Allah , mereka sewenangnya mengenepikan soal keadilan ! Allah juga menuntut hamba-Nya berlaku adil !"

♥ selawat ♥

Salam'alaik . Jazakallah khairan kerana membaca di blog ana . Maaf andai ada perkataan ana yang kurang menyelesakan . Ana juga manusia yang sering khilaf . Datang lagi ya . Doakan ana ! ^___^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang Mahabbah Pelangi Ilahi :

Pemandangan indah? Hakikat sebelumnya dia benci dua perkataan itu.Masa berlalu seperti biasa, seterusnya meninggalkan cerita benci keterbelakang. Tapi, suatu pertemuan itu itu membibitkan rasa yang tak pasti. Suatu perkenalan itu merubah kebencian menjadi satu rasa. Rasa yang indahnya bagai dunia sentiasa dipenuhi rona-rona pelangi yang tak akan pernah pergi biar malam menjenguk siang.
Benarlah kata orang, cinta itu tidak akan suci tanpa redha Ilahi. Di tengah perjalanan menuju redha Pencipta, syaitan berjaya merasuk kononnya cinta Islamik. Pada hakikatnya, ISLAMIK ROMANTIK.
Namun bila cahaya hidayah hadir di jiwa, Allah menggunakan kesakitan setelah beribu dosa itu untuk dia dan dia mencari cinta-Nya. Kerana hati dia dan dia, dekat pada Dia, syaitan akhirnya tewas membuai rasa.

Hawa menuju Pencipta.
Adam mencari Pencipta.
Kerana dengan cinta Pencipta, mereka melahirkan cinta.

Selamat membaca !

This is the link of the first post of Mahabbah Pelangi Ilahi :