This is what you need to read :)

My photo
Mukah, Sarawak, Malaysia
Assalamu'alaikum warahmatullah sahabat. ;) Blog saya ni, secara jujurnya bukanlah seratus peratus hasil tulisan saya , tapi adalah kombinasi antara tulisan saya dan juga orang lain . Terima kasih sudi melawat ! ^^ Muhasabah diri sendiri itu perlu, mengajak orang lain bermuhasabah itu harusssslah ! ^^ Mengingatkan diri sendiri itu perlu, mengingatkan orang lain itu harusssslah ! ^^ Menyayangi diri sendiri itu perlu, menyayangi orang lain itu harussssslah ! Saya bertinta dengan lafaz Lailahaillallah Muhammadur Rasulullah ! Allahuakbar ! Macam-macam ada. Moga memberi manfaat untuk semua ! ^-^ Allahumma ameen. Teruskan melawat, selamat membaca ! ^-^

Thursday, September 15, 2011

Maafkan aku kiranya tak tertanggung...

Ya Allah .. :'(  Terasa betapa lemahnya diriku... Gagal dalam membina benteng di dalam hatiku.. Ya Allah.. Kemana perginya semangat kekuatanku ? Untuk berjuang di jalanMu... Kemana perginya segala janjiku? Mana perginya ikrarku pada-Mu ya Tuhanku ? Ya Allah.. Diriku gagal untuk tidak bersedih .. Gagal untuk tidak berasa kecewa .. Gagal untuk tidak hampa...
"Dan janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi(darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman."(Ali-Imran, Ayat 139)
Ya Allah... :'( Biarlah kata-kata dan persoalan hanya terluah di lubuk hatiku .. :'( Aku mempersoalkan saja sudah merasa berdosa.. Ya Allah, maafkan aku yang tiada berdaya kerana bukan niatku untuk melakukannya.. :'(
Dan tuturkanlah perkataan kamu dengan perlahan atau dengan nyaring, (sama sahaja keadaannya kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan segala (isi hati) yang terkandung di dalam dada. (Al-Mulk 67:13)
Ya Allah ... Berikan aku kekuatan ya Allah..
Aku yakin dengan-Mu ..
Hanya Engkau yang dapat membantuku.. Hanya Engkau ..
Bahkan siapa dia yang menjadi tentera bagi kamu, yang akan menolong kamu selain dari Allah Yang Maha Pemurah? (Sebenarnya) orang-orang yang kafir tidak lain hanyalah berada dalam keadaan terpedaya. (Al-Mulk 67:20
Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? Sedang Ia Maha Halus urusan PentadbiranNya, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya! (Al-Mulk 67:14
Aku masih berusaha sedaya upayaku untuk tetap berpegang dengan ayat-ayat-Mu yang ku rasakan sangat berjaya membantuku untuk terus bertahan .. Ya Allah .. dengarkan bisikan nuraniku .. 
Aku sangat kecewa melihat keadaan sekelilingku .. Huuu .. Ya Allah :'(  Aku kecewa dengan kemungkaran yang semakin menyala-nyala . 
Sabda Rasulullah S.A.W:
“Sesiapa diantara ‘kamu’ yang melihat kemungkaran hendaklah ia ‘mengubahnya’ dengan tangannya, sekiranya tidak mampu…hendaklah dengan lidahnya dan sekiranya tidak mampu, maka dengan hatinya. Dan demikian itu adalah selemah-lemah iman.
Aku ? Apa yang aku mampu lakukan ? Oh Allah ...
Tiap saat dan detik menambah perkara bernama kemungkaran semakin BERMAHARAJALELA.. padahal hanya Engkaulah, hanya ENGKAU, ya ALLAH ya TUHANku, RAJA kepada SEGALA RAJA, MAHARAJA kepada segala MAHARAJA . Apakah mereka lupa ya Allah ?

Patutkah mereka menutup mata dan tidak memerhatikan (kekuasaan Allah pada) burung-burung yang terbang di atas mereka, (siapakah yang menjaganya ketika) burung-burung itu mengembang dan menutupkan sayapnya? Tidak ada yang menahannya (daripada jatuh) melainkan (kekuasaan) Allah Yang Maha Pemurah. Sesungguhnya Ia Maha Melihat serta mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. (Al-Mulk 67:19)

Walau apa pun yang berlaku , aku yakini janji-Mu !!! ^__^
Aku meyakini ayat-Mu yang memberi seribu cahaya harapan kepadaku ! 
La yukallahu nafsan illa wus'aha ! Satu potongan ayat yang ku cintai ! :)

2:286 On no soul doth Allah Place a burden greater than it can bear. It gets every good that it earns, and it suffers every ill that it earns. (Pray:) "Our Lord! Condemn us not if we forget or fall into error; our Lord! Lay not on us a burden Like that which Thou didst lay on those before us; Our Lord! Lay not on us a burden greater than we have strength to bear. Blot out our sins, and grant us forgiveness. Have mercy on us. Thou art our Protector; Help us against those who stand against faith."

Sweetnye la kan ayat ni ??
Mula-mula Allah pujuk kita, then bagi kita memohon kat dia . kn kn kn ?? I Love This Verse ! Masya-Allah !!!!

Bukan Niatku- Devotees

Berjanji ku
Disuatu ketika
Bahwa aku takkan menduakanMu
Dan aku takkan biar sesiapa
Cuba memalingku dari jalan bahgia
Ooo...

Ternyatalah perjalanan ini
Tidak semudah yang ku tafsirkan
Jalannya berliku
Turunnya berliku
Jika tersilap langkah
Menyesal sesal selamanya

Kasih andai cinta yg kusemai
Rapuh menanti ditewas dugaan
Maafkan aku
Kiranya tak tertanggung
Segala harapan yang diberikan
Maafkan aku
Yang tiada berdaya
Kerna bukan niatku untuk melakukannya

Kasih andai cinta yg kusemai
Rapuh menanti ditewas dugaan
Maafkan aku
Kiranya tak tertanggung
Segala harapan yang diberikan
Mungkinkan ada pengampunan dariMu
Kembalikan fitrah kehambaanku
Hinanya aku
Merayu kepadaMu
Setelah kering dosa yang kulakukan
Maafkan aku
Yang tiada berdaya
Kerna bukan niatku untuk melakukannya

Salam'alaik . Jazakallah khairan kerana membaca di blog ana . Maaf andai ada perkataan ana yang kurang menyelesakan . Ana juga manusia yang sering khilaf . Datang lagi ya . Doakan ana ! ^___^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang Mahabbah Pelangi Ilahi :

Pemandangan indah? Hakikat sebelumnya dia benci dua perkataan itu.Masa berlalu seperti biasa, seterusnya meninggalkan cerita benci keterbelakang. Tapi, suatu pertemuan itu itu membibitkan rasa yang tak pasti. Suatu perkenalan itu merubah kebencian menjadi satu rasa. Rasa yang indahnya bagai dunia sentiasa dipenuhi rona-rona pelangi yang tak akan pernah pergi biar malam menjenguk siang.
Benarlah kata orang, cinta itu tidak akan suci tanpa redha Ilahi. Di tengah perjalanan menuju redha Pencipta, syaitan berjaya merasuk kononnya cinta Islamik. Pada hakikatnya, ISLAMIK ROMANTIK.
Namun bila cahaya hidayah hadir di jiwa, Allah menggunakan kesakitan setelah beribu dosa itu untuk dia dan dia mencari cinta-Nya. Kerana hati dia dan dia, dekat pada Dia, syaitan akhirnya tewas membuai rasa.

Hawa menuju Pencipta.
Adam mencari Pencipta.
Kerana dengan cinta Pencipta, mereka melahirkan cinta.

Selamat membaca !

This is the link of the first post of Mahabbah Pelangi Ilahi :