This is what you need to read :)

My photo
Mukah, Sarawak, Malaysia
Assalamu'alaikum warahmatullah sahabat. ;) Blog saya ni, secara jujurnya bukanlah seratus peratus hasil tulisan saya , tapi adalah kombinasi antara tulisan saya dan juga orang lain . Terima kasih sudi melawat ! ^^ Muhasabah diri sendiri itu perlu, mengajak orang lain bermuhasabah itu harusssslah ! ^^ Mengingatkan diri sendiri itu perlu, mengingatkan orang lain itu harusssslah ! ^^ Menyayangi diri sendiri itu perlu, menyayangi orang lain itu harussssslah ! Saya bertinta dengan lafaz Lailahaillallah Muhammadur Rasulullah ! Allahuakbar ! Macam-macam ada. Moga memberi manfaat untuk semua ! ^-^ Allahumma ameen. Teruskan melawat, selamat membaca ! ^-^

Monday, November 14, 2011

LIVE WELL OR LIVE HELL , WHO CHOOSE ? YOU CHOOSE !


Assalamu'alaikum warahmatullah .
Orang cakap , lebih baik diam daripada bercakap banyak .

Orang cakap , lebih baik diam daripada bercakap tapi menyumpah seranah .

Kadang-kadang orang cakap "Jangan jaga tepi kain orang , nanti kain diri sendiri yang carik ."
Namun , jika dibiarkan berpanjangan , sudah ditegur tetapi tetap juga tiada perubahan apa yang harus kita lakukan ? T.T
Jadi di sini saya ingin menyeru kepada semua umat Islam ^__^
Janganlah kita suka mengeluarkan sumpah seranah berupa kata-kata nista yang mungkin tidak selesa didengari oleh insan-insan yang berada di sekeliling anda . 
Bukanlah lebih baik sekiranya perkatan-perkataan yang tidak baik dibicarakan itu kita gantikan dengan kalimah-kalimah suci Allah ?
Allahuakbar ! ♥ Subhanallah ! ♥ Masya Allah ! ♥ Alhamdulillah ! 
Perkataan yang tidak baik , akan mendatangkan dosa kepada insan yang mengeluarkan perkataan tersebut .
Sebaliknya kalimah-kalimah memuci Allah sudah semestinya akan mendatangkan pahala kepada insan yang menyebutnya . ^^
Tetap dengan cara yang sama , membuka mulut , mengeluarkan suara yang sama daripada peti suara yang sama , kan ? kan ? kan ?
Perbezaan antara perkataan yang baik dan perkataan yang tidak baik itulah yang akan menentukan apa impaknya terhadap kita .
Sama ada dosa atau pahala . Kita pilih sendiri !
Sama ada untuk membantu diri sendiri ? ataupun memberati diri sendiri . ^^
LIVE WELL OR LIVE HELL , WHO CHOOSE ? YOU CHOOSE !


p/s : Sepuluh jari ku susun andai ada yang terambik hati dengan post di atas ya . Sejujurnya tiada niat untuk mengaibkan sesiapa secara langsung ataupun tidak langsung . Hanyalah peringatan kepada diri sendiri . Peringatan kepada teman-teman . :)

Salam'alaik . Jazakallah khairan kerana membaca di blog ana . Maaf andai ada perkataan ana yang kurang menyelesakan . Ana juga manusia yang sering khilaf . Datang lagi ya . Doakan ana ! ^___^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang Mahabbah Pelangi Ilahi :

Pemandangan indah? Hakikat sebelumnya dia benci dua perkataan itu.Masa berlalu seperti biasa, seterusnya meninggalkan cerita benci keterbelakang. Tapi, suatu pertemuan itu itu membibitkan rasa yang tak pasti. Suatu perkenalan itu merubah kebencian menjadi satu rasa. Rasa yang indahnya bagai dunia sentiasa dipenuhi rona-rona pelangi yang tak akan pernah pergi biar malam menjenguk siang.
Benarlah kata orang, cinta itu tidak akan suci tanpa redha Ilahi. Di tengah perjalanan menuju redha Pencipta, syaitan berjaya merasuk kononnya cinta Islamik. Pada hakikatnya, ISLAMIK ROMANTIK.
Namun bila cahaya hidayah hadir di jiwa, Allah menggunakan kesakitan setelah beribu dosa itu untuk dia dan dia mencari cinta-Nya. Kerana hati dia dan dia, dekat pada Dia, syaitan akhirnya tewas membuai rasa.

Hawa menuju Pencipta.
Adam mencari Pencipta.
Kerana dengan cinta Pencipta, mereka melahirkan cinta.

Selamat membaca !

This is the link of the first post of Mahabbah Pelangi Ilahi :