This is what you need to read :)

My photo
Mukah, Sarawak, Malaysia
Assalamu'alaikum warahmatullah sahabat. ;) Blog saya ni, secara jujurnya bukanlah seratus peratus hasil tulisan saya , tapi adalah kombinasi antara tulisan saya dan juga orang lain . Terima kasih sudi melawat ! ^^ Muhasabah diri sendiri itu perlu, mengajak orang lain bermuhasabah itu harusssslah ! ^^ Mengingatkan diri sendiri itu perlu, mengingatkan orang lain itu harusssslah ! ^^ Menyayangi diri sendiri itu perlu, menyayangi orang lain itu harussssslah ! Saya bertinta dengan lafaz Lailahaillallah Muhammadur Rasulullah ! Allahuakbar ! Macam-macam ada. Moga memberi manfaat untuk semua ! ^-^ Allahumma ameen. Teruskan melawat, selamat membaca ! ^-^

Monday, September 12, 2011

Nasihat Imam Abu Hanafi ^^

Assalamu'alaikum .. Kejap tadi ana p merayau-rayau kat FB mencari ilmu.. N ana jumpa sumtin yang sangaaaaatlah bermanfaat nak kongsi ngan sume org ! ^^ Moga bermanfaat ! :)
1) Jangan bakhil atau kedekut kerana perangai itu memalukan.
2) Jangan pula tamak dan berdusta, bahkan hendaklah sentiasa menjaga maruah.
3) Sentiasa menghormati dan meminta ampun kepada guru juga pendidik.
4) Sentiasa menziarahi kubur guru dan tempat - tempat berkat.
5) Bercampur dengan orang yang tidak baik HANYA untuk MENYERU ke jalan Islam.
6) Jangan banyak memaki hamun dan mencela orang lain.
7) Bersegera ke masjid setiap kali mendengar laungan azan.
8) Jagalah rahsia jiran tetangga dan jangan menyebar rahsia yang diamanahkan.
9) Bencikan perkara yang hina di sisi orang berilmu.
10) Janganlah banyak bercerita atau bercakap kerana ia akan menjadi pembohongan.

Salam'alaik . Jazakallah khairan kerana membaca di blog ana . Maaf andai ada perkataan ana yang kurang menyelesakan . Ana juga manusia yang sering khilaf . Datang lagi ya . Doakan ana ! ^___^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tentang Mahabbah Pelangi Ilahi :

Pemandangan indah? Hakikat sebelumnya dia benci dua perkataan itu.Masa berlalu seperti biasa, seterusnya meninggalkan cerita benci keterbelakang. Tapi, suatu pertemuan itu itu membibitkan rasa yang tak pasti. Suatu perkenalan itu merubah kebencian menjadi satu rasa. Rasa yang indahnya bagai dunia sentiasa dipenuhi rona-rona pelangi yang tak akan pernah pergi biar malam menjenguk siang.
Benarlah kata orang, cinta itu tidak akan suci tanpa redha Ilahi. Di tengah perjalanan menuju redha Pencipta, syaitan berjaya merasuk kononnya cinta Islamik. Pada hakikatnya, ISLAMIK ROMANTIK.
Namun bila cahaya hidayah hadir di jiwa, Allah menggunakan kesakitan setelah beribu dosa itu untuk dia dan dia mencari cinta-Nya. Kerana hati dia dan dia, dekat pada Dia, syaitan akhirnya tewas membuai rasa.

Hawa menuju Pencipta.
Adam mencari Pencipta.
Kerana dengan cinta Pencipta, mereka melahirkan cinta.

Selamat membaca !

This is the link of the first post of Mahabbah Pelangi Ilahi :